maandag 4 maart 2013

Zijn MOOCs ook iets voor het HBO??

Afgelopen week had SURF een seminar over MOOC's georganiseerd. Dat was nogal succesvol: er waren veel mensen aanwezig, er waren interessante bijdragen. Na afloop had iedereen een overzicht gekregen van de huidige stand van zaken. Er werd onder andere over de volgende topics gesproken:

Wat is een MOOC (massive open online course)? Zijn er verschillende soorten MOOCs? Wat voor platforms zijn er? Hoe open is 'open'? Hoe zullen MOOC's zich in de toekomst ontwikkelen? Wordt het hoger onderwijs erdoor bedreigd? Tot slot werd het Openuniversiteitsmodel vergeleken met het MOOC-model, en vertelde Fred Mulder van de OU over de gezamenlijk reactie van de Europese OU's op de ontwikkelingen. Alle bijdragen zijn nog na te lezen en te bekijken op de site van SURFspace.

Interessant is dat de MOOC's zich verder aan het ontwikkelen zijn. Een aantal nog bestaande hiaten in MOOC's wordt nu ingevuld; peer grading-functionaliteit wordt toegevoegd, samenwerkmogelijkheden gecreeerd en de certificering komt van de grond. Aanvankelijk werden er nog geen echte certificaten uitgegeven aan geslaagde studenten, maar die komen er wel aan: studenten leggen examens af op verschillende plekken in de wereld. De drie platforms zijn daarvoor gaan samenwerken met specialistische bedrijven. Wie slaagt krijgt een echt certificaat. Op dit moment worden er bij vijf MOOC's certificaten afgegeven. En hiermee worden ook vrijstellingen mogelijk.

Er waren veel mensen van HBO's in de zaal aanwezig. Bij hen leefde de vraag: Kunnen HBO's ook iets doen met MOOC's en zo ja, wat? Het antwoord op die vraag gaf Timo Kos. Hij stelde dat er in de toekomst mogelijk twee of drie platforms zullen zijn, en een aantal producenten van MOOC's. Alleen die producenten zullen succesvol zijn als ze tot de topvijf in de wereld behoren of een niche-opleiding hebben. Dat betekent dat het voor HBO's niet erg zinvol zou zijn een MOOC te gaan ontwikkelen, tenzij het om een unieke opleiding gaat. In Nederland denk ik dan ook bijvoorbeeld hotelscholen, die wereldwijd tot de beste beroepsopleidingen behoren.

Maar misschien zijn er nog meer mogelijkheden voor de HBO's. Zij zijn erg sterk in nieuwe vormen van onderwijs: onderwijs waarin de theorie en de praktijk worden geintegreerd: Praktijklessen en toepassingsopdrachten enzovoorts. De huidige MOOC's voorzien daar niet in. Dat betekent dat enerzijds campusonderwijs van de HBO's niet geevenaard kan worden, anderszijds dat er nog ontwikkelingsmogelijkheden zijn in de huidige MOOC's, waarin HBO's een rol kunnen spelen.

Geen opmerkingen: